Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση από την Αρ.Εν. Πόλης Θεσσαλονίκης

Βρισκόμαστε στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που συνεχώς βαθαίνει, ρίχνοντας τα βάρη της στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας. Η πρόσφατη “εισβολή” της Τρόικας και του ΔΝΤ στην Ιρλανδία, η προετοιμασία άλλων χωρών όπως η Πορτογαλία για ένταξη σε “μηχανισμό στήριξης” αποδεικνύουν περίτρανα ότι το σύστημά τους έχει πλέον χρεοκοπήσει.


Η χώρα μας αποτελεί το πειραματόζωο ολόκληρης της Ευρώπης. Με αφορμή την αντιμετώπιση του χρέους ήρθαν να εξασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου και να δια λύσουν τον κοινωνικό ιστό οδηγώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε εξαθλίωση. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, το ξεπούλημα του δημοσίου τομέα παρουσιάστηκαν ως “αναγκαία κακά” προκειμένου να εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι για την οικονομία πόροι. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και λοιποί σύμμαχοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα σκηνικό ομοψυχίας και ενότητας και να μας πείσουν για το μονόδρομο του Μνημονίου. Τα ελλείμματα όμως συνεχώς αυξάνονται, το χρέος συνεχώς διευρύνεται και η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι τελικά πιο κοντά από ποτέ.


Η κοινωνία είναι απελπισμένη και οργισμένη. Αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα μεγάλα ποσοστά της αποχής καθώς και η πτώση του δικομματισμού έδειξαν ότι η κοινωνία απαξιώνει το πολιτικό σύστημα. Απ’ την άλλη, τα αυξημένα ποσοστά φασιστικών οργανώσεων στο δήμο της Αθήνας δείχνουν ότι τα ρατσιστικά φαινόμενα σε περιόδους κρίσης βρίσκουν πιο εύκολα έδαφος.


Η εξέγερση του Δεκέμβρη ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα αδιέξοδα που η κοινωνία, και ιδιαίτερα η νεολαία, βιώνει καθημερινά. Η ανεργία, η ανασφάλεια, η έλλειψη οράματος και ελπίδας για το μέλλον, η αδικία οδήγησαν τη νεολαία στη μεγαλειώδη αυτή έκρηξη. Σήμερα, η κατάσταση για τους νέους συνεχώς χειροτερεύει. Η ανεργία και η αβεβαιότητα συνεχώς εντείνονται.. Η μετανάστευση φαντάζει πλέον στα μάτια πολλών νέων ως η μόνη λύση. Κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ θέτουν στο στόχαστρο τη νεολαία. Η ουσιαστική κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης καθιστούν τους νέους αντικείμενα εκμετάλλευσης του κάθε εργοδότη και δημιουργούν μια νεολαία “ευέλικτη” και “ελαστική”, χωρίς δικαιώματα.


Από τη νέα αυτή εικόνα που δημιουργούν για τη χώρα μας δεν θα μπορούσε να λείπει η Δημόσια Εκπαίδευση. Η συνεχής υποχρηματοδότηση έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων σε όλες τις βαθμίδες της. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προχωρούν σε αναστολή της λειτουργίας τους, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Οι παροχές προς τους φοιτητές συνεχώς περιορίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Λέσχη φαγητού του ΑΠΘ που κινδυνεύει να κλείσει. Οι προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και υπαλλήλων παγώνουν. Σχολές θα περάσουν το φετινό χειμώνα χωρίς θέρμανση, μιας και η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί. Επιπλέον, το “Καλλικρατικό Πανεπιστήμιο” προβλέπει συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, γεγονός που θα οδηγήσει πολλά ιδρύματα σε κλείσιμο.


Σ' αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που στόχο έχει να ξεπουλήσει τα πανεπιστήμια, να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, και να δημιουργήσει τη νέα γενιά της επισφάλειας. Αρχικά το πανεπιστήμιο καθίσταται οικονομικά αυτοτελές γεγονός που θα το οδηγήσει στην οικονομική του εξόντωση και στην εξεύρεση πόρων από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η διοίκηση περνάει σε εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες και managers που θα έχουν λόγο για τη συνολική στρατηγική του πανεπιστημίου (οικονομικά και ακαδημαϊκά). Το πτυχίο αντικαθίσταται από το φάκελο προσόντων στο οποίο θα καταγράφονται πιστωτικές μονάδες δημιουργώντας έτσι εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς συλλογικά δικαιώματα. Τέλος, επανέρχονται λογικές εντατικοποίησης –απουσιολόγια, αλυσίδες μαθημάτων, προαπαιτούμενα, περικοπές εξεταστικών περιόδων- δημιουργώντας ένα αυταρχικό πανεπιστήμιο.


Το τελευταίο διάστημα μια σειρά κινητοποιήσεων ξεσπούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα των Άγγλων φοιτητών που αντέδρασαν μαζικά στον τριπλασιασμό των διδάκτρων τους. Το παλλαϊκό κίνημα της Γαλλίας ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, που κατάφερε να ενώσει όλα τα καταπιεσμένα στρώματα της γαλλικής κοινωνίας και να εκφράσει την αγανάκτηση του γαλλικού λαού ενάντια στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σήμερα. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό ανοίγονται νέοι δρόμοι και νέες ελπίδες για μια μεγάλη αλλαγή και στην ελληνική κοινωνία. Ελπίδες που αναδύθηκαν μέσα από την εξέγερση του Δεκέμβρη, εξέγερση που έδειξε ότι αυτό που το σύστημα φοβάται περισσότερο είναι η ενότητα του λαϊκού με το νεολαιίστικο κίνημα. Ελπίδες που εκφράστηκαν μαζικά τόσο στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της 5ης Μάη όσο και στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη.


Ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε χρέος μας να εντείνουμε τους αγώνες μας ενάντια στο Μνημόνιο και την πολιτική που Κυβέρνηση, Τρόικα και ΔΝΤ εφαρμόζουν. Με ενωτικές πρωτοβουλίες δράσεων στις σχολές, με γενικές συνελεύσεις και ενεργοποίηση των φοιτητικών συλλόγων θα παλέψουμε για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Θα αγωνιστούμε για να σταματήσουμε τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την υποβάθμιση της ζωής μας. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό ρεύμα αντίστασης της νεολαίας εντός και εκτός σχολών, που θα αποτελέσει τη σπίθα για την ανάπτυξη των αντιστάσεων και θα παλέψει ενωμένο με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας. Αντλώντας δύναμη και έμπνευση από την εξέγερση του Δεκέμβρη έδειξε πως η νεολαία μπορεί να αντιδρά, μπορεί να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.


Όλοι-ες


• στην πορεία 6 Δεκέμβρη με προσυγκέντρωση στις 12.00 στο Πολυτεχνείο και συγκέντρωση στις 13.00 στο Αγ.Βενιζέλου


• στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη στις 11.00 π.μ στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης




ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου