Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Η Αρ.Εν. Νομικής Αθηνών για τα γεγονότα στην εκλογική καταμέτρηση

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΗ
(...και για κάποιους η πραγματική καταμέτρηση -στρατών- τώρα ξεκινάει)

Η αίθουσα 1 της Νομικής Αθηνών, όπου καταμετρώνται οι ψήφοι μετά τις εκλογές της 19ης Μάη, μεταλλάσσεται σε αρένα, προς τέρψη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Όλοι ξέρουμε τι συνέβη, όποια εκδοχή και αν έχει ακούσει έκαστος εξ ημών: χουλιγκάνοι μπλε και πράσινοι δέρνονται και η Νομική γίνεται πεδίο μάχης. Και όσο και οι δύο παρατάξεις, βγάζουν ανακοινώσεις όπου καταγγέλλουν τα αποτρόπαια αυτά γεγονότα, αναρωτιέται κανείς: «Ποιος τα έπραξε;».

Ποιος έχει μετατρέψει τα τελευταία χρόνια οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία σε σόου, σε γήπεδο; Είτε αναφερθούμε σε γενικές συνελεύσεις είτε στη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων στο νου μας έρχονται καραγκιοζιλίκια, κραυγές και α, ου. Αμφοτέρων των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Ας επικεντρωθούμε, όμως, στα πρόσφατα, τα οποία ξεπέρασαν κάθε πρότερα πρακτική, αλλά και κάθε φαντασία (όσοι είδαν μιλάνε για ξύλο που δεν είχαν δει ποτέ πριν στη ζωή τους!). Γιατί στα πρόσφατα, οι κραυγές δεν ήταν μόνο α και ου, αλλά αφορούσαν τις μανάδες και τους πατεράδες. Έχοντας αποστηθίσει όλη τη γηπεδική συνθηματολογία και προσαρμόζοντάς την, στην παράταξή του έκαστος, εξύβριζαν ο ένας τον άλλον και, γεμάτοι ενθουσιασμό, χτυπούσαν αμφότεροι έδρανα και ό,τι άλλο έβρισκαν. Αποτέλεσμα; Ήδη πριν εισέλθουν οι τραμπούκοι στη Νομική είχε σπάσει ο τοίχος και έδρανα ψηλά και στο κέντρο της αίθουσας 1. Φρόντισε για αυτό η... αριστερά της ευθύνης (της ευθύνης για τον χουλιγκανισμό) – η δεξιά της ίδιας ευθύνης καθόταν χαμηλά, τα παλικάρια της δεν έφταναν τον τοίχο. Και όλη αυτή η δραστηριότητα συνοδεία τύμπανων, που περισσότερο αρμόζουν στα γήπεδα.

Στα γήπεδα, όμως, εκτός από υβριστικά συνθήματα και τύμπανα έχει και ξύλο. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ δεν άφησαν ανολοκλήρωτο το έργο τους: έχοντας, αμφότεροι, ενισχυθεί με χουλιγκάνους και τραμπούκους άσχετους με τη Νομική –πολλοί εξ αυτών άσχετοι με το πανεπιστήμιο, οι γαλάζιοι αποφάσισαν πώς ήρθε η ώρα. Και χτυπούσαν άκριτα όποιον και όποια βρισκόταν μπροστά τους, υπό την ενθαρρυντική ιαχή των, λόγω έλλειψης χώρου, αμέτοχων: «Ξύλο και ντου, η ΔΑΠ είναι παντού». Μετά από αρκετούς τραυματισμούς, οι πράσινοι που πρόλαβαν να διαφύγουν επέστρεψαν και, έχοντας καταστρέψει έδρανα και κόψει σίδερα από τα ταμπλό των παρατάξεων ως λοστούς, όρμησαν αυτοί και ήταν η σειρά των γαλάζιων να ηττηθούν. Οι επόμενες δυο ώρες πέρασαν με τους δυο στρατούς να ανασυντάσσονται και να μαζεύουν ενισχύσεις.

Είναι καλό να δίνουν επιτέλους η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αιματηρούς αγώνες, αλλά τους λείπει ο προσανατολισμός!
Για τη ΔΑΠ δεν είναι καινούριο, το ξέρουμε, οι δημοκρατικές και πολιτικές διαδικασίες είναι «βαρετές» για την παράταξη αυτή. Γι’ αυτό και τις υπονομεύει. Η συνέλευση, η καταμέτρηση, οι εκλογές οι ίδιες είναι ευκαιρία για πανηγύρι, για μπιτάκια και για επίδειξη δύναμης κατά το δίκαιο της πυγμής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρακτικές αυτές είναι τιμή και καμάρι των πολιτισμένων μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Δεν είναι τυχαία τα απολίτικα συνθήματά τους, ούτε τυχαία είναι η κατά βάση στηριζόμενη σε πελατειακές σχέσεις εκλογική της δύναμη. Αυτοί, λοιπόν, ζητούν τη στήριξή μας, τονίζοντας τη σοβαρότητά τους, την αξιοπιστία τους και την αξιοπρέπειά τους!
Και από την άλλη πλευρά, η ΠΑΣΠ, η οποία θέλει να αυτοαποκαλείται «αριστερά της ευθύνης». Μιμούμενη τις απολίτικες πρακτικές της ΔΑΠ, αλλά χωρίς να επωμίζεται μερίδιο ευθύνης. Επιχείρημά τους; «Η ΔΑΠ το ξεκίνησε (το πανηγύρι, τα υβριστικά συνθήματα, το ξύλο)». Από πίσω και η ΠΑΣΠ, λοιπόν! Κατά τα άλλα, και όταν ηρεμήσουν τα στίφη, οι πολέμαρχοι μας μιλάνε για αριστερά! Αυτοί που τάσσονται κατά της κατάληψης για να μην καταστρέψουν οι «αριστεριστές» τη σχολή, έσπασαν τοίχους και έδρανα για να έχουν όπλα! Αυτοί που συστήνονται ως σοβαροί και υπεύθυνοι πολιτικοί, ως το μέλλον του τόπου. Οι νταήδες.

Η ίδια έσπευσε να διαψεύσει οποιονδήποτε καλόπιστο φοιτητή πίστεψε τις προεκλογικές της κορώνες περί διαφάνειας, δημοκρατίας κλπ. Άλλωστε οι ίδιοι τραμπούκοι της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ ήταν αυτοί που έσκισαν και τα πέταξαν από τα παράθυρα τα παραβάν που η ΑΡΕΝ είχε στήσει στην αίθουσας της ψηφοφορίας στην ΑΣΟΕΕ. Προφανώς για την «αριστερά της ευθύνης» η μυστικότητα της ψήφου είναι υπέρμετρη εκδήλωση δημοκρατίας που δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Η ΠΑΣΠ, μάλλον αντιλαμβάνεται ως δημοκρατία να λέει «ναι» στο debate, να παίζει επικοινωνιακά παιχνιδάκια, τύπου Καταστατικού και να διαλαλεί πόσο καημένη είναι που όλοι τη βάζουν στο στόχαστρο και τη δέρνουν – ποιος άραγε έφερε τραμπούκους και κατέστρεψε την αίθουσα 1 και τον προαύλιο χώρο της Νομικής; Ή μήπως περίμενε ότι οι αριστερές παρατάξεις θα έκλειναν τα μάτια και θα εξαπέλυαν μονόπλευρα ευθύνες, αφήνοντας την ΠΑΣΠ ανενόχλητη να προπαγανδίζει την ψεύτικη εκδοχή της;

Η αριστερά έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Να είναι εκεί για να διαφυλάξει ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί ανόθευτα η επιλογή των φοιτητών. Η διαφύλαξη των δημοκρατικών διαδικασιών των συλλόγων αποτελεί πρωταρχική ευθύνη της αριστεράς η οποία πρέπει να παρευρίσκεται στις συλλογικές διαδικασίες θέτοντας το δικό της πολιτικό πρόταγμα μακριά από λογικές τραμπουκισμών και σπασιμάτων. Οφείλει να αγωνίζεται εφαρμόζοντας στην πράξη της την ιδεολογία της και χωρίς να την προδίδει. Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου