Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ο Ξενώνας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων λειτουργεί!

Ανοιχτός, αλληλέγγυος, φιλόξενος

Το Φλεβάρη του 2010, μετά από 10 χρόνια λειτουργίας, ο Ξενώνας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων της Θεσσαλονίκης, κινδύνευσε να κλείσει οριστικά. Με ευθύνη όχι μόνο της διοίκησής του, αλλά κυρίως του Υπουργείου Υγείας, ο μοναδικός χώρος φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών της πόλης μας θα έκλεινε και δεκάδες γονείς και παιδιά θα βρισκόταν στο δρόμο.

Αυτή τη φορά όμως, η αλληγεγγύη νίκησε. Με την παρέμβαση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, με τη στήριξη δεκάδων πολιτών, ντόπιων και προσφύγων, που προσέφεραν εθελοντική δουλειά ή είδη πρώτης ανάγκης και, το σημαντικότερο, με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων ενοίκων, ο ξενώνας έμεινε ανοιχτός. Ο κίνδυνος κλεισίματος έχει αντικατασταθεί τώρα από την ελπίδα να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο φιλοξενίας και υποδοχής, βασισμένο στην αυτοργάνωση και τη συμμετοχή των ενοίκων σε όλες τις αποφάσεις, την αλληλεγγύη και τη στήριξη της κοινωνίας, την εθελοντική δουλειά και τον κοινωνικό έλεγχο.

Σήμερα, τον Ξενώνα διαχειρίζεται μια ανοιχτή συνέλευση όλων των ενοίκων και όσων τους στηρίζουμε. Οι ένοικοι ανέλαβαν μόνοι τους όσα έκανε παλιά το προσωπικό (καθαριότητα, μαγείρεμα κοκ), ενώ μέσα από προσφορές σε είδη και εργασία, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε καθημερινά την αξιοπρεπή διαμονή και διατροφή, την υγειονομική και νομική υποστήριξη των ενοίκων, την εκμάθηση ελληνικών για τους ενήλικες και τη φροντιστηριακή στήριξη, αλλά και το παιχνίδι, των παιδιών.

Ταυτόχρονα, μέσα από την παρέμβαση αυτή, πιέζουμε το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξασφαλίσει μια σταθερή, δημόσια και διαφανή χρηματοδότηση και διοίκηση του ξενώνα, πάντα κάτω από τον ευρύτερο κοινωνικό έλεγχο.

Μια τέτοια δομή φιλοξενίας και στήριξης, ανοιχτή στους πρόσφυγες και την κοινωνία, υποδεικνύει επίσης τον άλλο δρόμο για την υποδοχή των προσφύγων, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική των κλειστών και στρατικοποιημένων συνόρων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των ναρκοπεδίων, του ρατσισμού και της βαρβαρότητας που απλώνεται από τα σύνορα του Αιγαίου ως τις γειτονιές μας.

Σήμερα, και για αρκετούς ακόμα μήνες, για να συνεχιστεί και να πετύχει αυτό το πείραμα αλληλεγγύης, χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο υποστήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, βρεφικά, καθαριότητας κοκ), σε οικονομική ενίσχυση, σε συμμετοχή σε βάρδιες και εργασίες. Βλέποντας όμως και τη μέχρι τώρα ανταπόκριση, μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κοινωνία της πόλης, οι πολίτες, τα συνδικάτα και οι συλλογικότητες, θα βρουν τρόπο να τα εξασφαλίσουν.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχή, προσφορές σε είδη και οικονομική ενίσχυση 6940905860

Ανοιχτή συνέλευση διαχείρισης ξενώνα (γλώσσες ελληνικά, φαρσί, αγγλικά) κάθε Παρασκευή στις 6 μμ.

Ο Ξενώνας βρίσκεται Φιλίππου 26 και Σιατίστης , στο κέντρο της πόλης.

Διαχειριστική Συνέλευση Ξενώνα – Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου