Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Athens Pride....Τί ακριβώς είναι και ποια η ιστορία του;

Για την ιστορία: 28 Ιουνίου 1969 η αστυνομία εισβάλλει για μια ακόμα φορά στο γκέι μπαρ Stonewall Inn στο Greenwich village της Νέας Υόρκης.  Πραγματοποιούνται συλλήψεις και όταν η κλούβα είναι έτοιμη ν' αποχωρήσει το πλήθος επιτίθεται με μπουκάλια και γενικά ό, τι βρισκόταν πρόχειρο. Ήταν η έναρξη μίας εξέγερσης που θα κρατήσει για 3 μέρες με συγκρούσεις και διαδηλώσεις και η πρώτη συλλογική αντίδραση των ομοφυλοφίλων απέναντι στον εξευτελισμό και την αγριότητα που υφίσταντο από τις Αρχές και τους "καθωσπέπει".
 
Τον επόμενο μήνα γκέι ακτιβιστές διακινούν φυλλάδια ζητώνταςμία μαζική συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση. Στη συνέλευση της 24ης Ιουλίου  γεννιέται  το Απελευθερωτικό Μέτωπο Ομοφυλοφίλων GLF. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις του ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Τον επόμενο χρόνο η GLF διοργανώνει την "Πορεία για το stonewall" ως διαμαρτυρία για τη βία και τις διακρίσεις που υφίστανται γκέι, λεσβίες, τραβεστί. Είναι αυτή η πορεία που με τα χρόνια θα εξελιχθεί σε "παρέλαση περηφάνιας" και θα εξαπλωθεί σ' όλο τον κόσμο. 

Για την GLF: Πρόκειται για μία μαζικότατη δικτύωση με ισχυρή συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες της Αμερικής. Η GLF είχε συμμετοχή τόσο στο αντιπολεμικό κίνημα όσο και στο κίνημα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Συνεργάστηκε με τους Μαύρους Πάνθηρες και δανείστηκε τα αρχικά της -GLF- από τους αντάρτες του Βιετνάμ. Στο Μανιφέστο της αναγράφεται χαρακτηριστικά "Είμαστε μια ομοφυλόφιλη επαναστατική ομάδα ανδρών και γυναικών, που γεννήθηκε από την επίγνωση ότι η σεξουαλική απελευθέρωση για όλους δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί παρά με την κατάλυση των υφιστάμενων κοινωνικών θεσμών [...]Η αμαρτωλή Βαβυλώνα μας ανάγκασε να αφιερώσουμε τον εαυτό μας σ’ένα μόνο πράγμα: την επανάσταση".

Ο θεσμός: Γενικά τα χαρακτηριστικά του θεσμού διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο και το χρόνο, δλδ ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται το lgbtq κίνημα και τις δυνάμεις που κυριαρχούν στο εσωτερικό του. Τα pride είναι ταυτόχρονα: α)επέτειος για το stonewall, β)γιορτή: γιατί η εξέγερση σήμανε την έναρξη του σύγχρονου lgbtq κίνήματο, γιατί οι gay παύουν να κρύβονται και αποφασίζουν να διεκδικήσουν ορατότητα και ισοτιμία, γ) ημέρα αγώνα γιατί τα lgbtq άτομα ακόμα υφίστανται διακρίσεις και το φύλο εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της κοινωνίας και να μας υποβάλλει όλους-ες σε μια σειρά καταναγκασμών.

Στην Ελλάδα το Pride καθιερώθηκε ουσιαστικά το 2005. Στην πραγματικότητα το Athens Pride είναι περισσότερο γιορτή και λιγότερο διαμαρτυρία (πράγμα που από μόνο του δεν είναι κακό). Ωστόσο, επειδή στο ελληνικό lgbtq κίνημα είναι κυρίαρχη η πιο δεξιόστροφη ή ρεφορμιστική αν προτιμάτε τάση (βλέπε Γρ. Βαλλιανάτο για να καταλάβετε τι εννοώ) το athens pride επιδεικνύει περισσότερο μια lifestyle ομοφυλοφιλική κουλτούρα κάπως γραφική και θέτει χαμηλής έντασης διεκδικήσεις αποσυνδέοντας της από το ευρύτερο κοινωνικό. Γι' αυτό προχωράει και σε συμμαχίες με δυνάμεις που η αριστερά έχει εκ προοιμίου απέναντι της (πχ. συγκρότημα Λαμπράκη, διάφορες εταιρίες και μαγαζιά) και τις οποίες τόσο η Αριστερά όσο κι ένα ριζοσπαστικό κομμάτι του κινήματος κατακρίνουν. 


Για το πρόγραμμα του φετινού Athens Pride που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ:  http://www.athenspride.eu/

ΥΓ: lgbtq = lesbians , gay , bisexoual,  trans, queer


και η απάντηση από τους φασίστες http://www.stoxos.gr/2010/05/5.html .....
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου