Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Επιστολή Διαμαντοπούλου προς πρυτάνεις: Πώς θα τελειώσουμε μαζί το Άσυλο!..

Προτεραιότητα η εκκαθάριση των "μακροχρόνιων" καταλήψεων, στεκιών κλπ.Χαρτογράφηση Χώρων Ασύλου μόνο σε αμφιθέατρα, γραφεία. Σεκιουριτάδες, εσωτ. κανονισμοί. Δίαυλοι πρυτάνεων, ,προέδρων τμήμάτων με κράτος- καταστολή.


Μεθοδικότατη η Διαμαντοπούλου, ορίζοντας τη συμμαχία καταστολής Υπ. Παιδείας- μπάτσοι- Πρυτάνεις, Πανεπιστημιακοί, προχωράει στο ροκάνισμα του Ασύλου, ολοκληρώνοντας τη βρωμοδουλειά των κυβερνήσεων Ν.Δ.Σημερινή της επιστολή στους πρυτάνεις, έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο και , πέρα από το πώς αξιολογεί η ίδια τις «προτεραιότητές» της στο ζήτημα , βγαίνει το εξής χρονοδιάγραμμα:1. Να «χαρτογραφηθούν» (..και φυσικά να εκκαθαριστούν από την καταστολή) οι «μακροχρόνια» κατειλημμένοι χώροι: Εκκαθάριση δηλαδή, όχι «μόνο» των καταλήψεων σε πανεπιστημιακές «περιουσίες» , «εκτός» Σχολών, όπως απελευθερωμένα από Συλλογικότητες κτίρια «ιδιοκτησίας» Πανεπιστημίων, αλλά και μόνιμα στέκια μέσα στις Σχολές.2. Ορισμός ...κατά πόντο των χώρων που γίνεται μάθημα, έρευνα, είναι εργαστήρια, γραφεία κλπ. Το άσυλο δηλαδή γίνεται μόνο «ακαδημαϊκό» και περιορίζεται στον άμεσα «λειτουργικό» χώρο των ΑΕΙ. Δεν αφορά αυλές, προαύλια κλπ. - Για να δούμε άν οι μπάτσοι θα μπαίνουν και μέσα στους εσωτερικούς διάδρομους...3. Το άσυλο είναι, όπως είδαμε, μόνο «ακαδημαϊκό». Συνεπώς το «παραβιάζουν» οι κινητοποιήσεις , καταλήψεις, οι φοιτητικές και κοινωνικές δράσεις. Τα συμπεράσματα αυτονόητα.4. Επιβάλλονται: Πέρα από δίαυλους άμεσης επικοινωνίας καταστολής , μεταξύ πανεπιστημιακών «αρχών» και κρατικών υπηρεσιών, πανεπιστημιακοί σεκιουριτάδες, εσωτερικοί κανονισμοί και ευρύτερο πλέγμα ελέγχου.Να δούμε όμως την επιστολή (οι υπογραμμίσεις είναι της Διαμαντοπούλου)

«Επειδή η Κοινωνία το απαιτεί και η Κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των ευθυνών της, και με δεδομένο ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα εξέφρασε κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την πλήρη ετοιμότητά της να συζητήσει τα θέματα που σχετίζονται με το ακαδημαϊκό άσυλο, θα παρακαλούσα αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, έχοντας ως βάση ότι :

1. Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του. Στόχος θα πρέπει να είναι η ουσιαστική εφαρμογή του ακαδημαϊκού ασύλου για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, της αδιάλειπτης λειτουργίας της εκπαίδευσης και της έρευνας στα Ιδρύματα, και της δημόσιας περιουσίας.

2. Πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των Πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του Νόμου και των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των Πανεπιστημίων με στόχο να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις, ώστε τα λαμβανόμενα μέτρα να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων σε πραγματικό χρόνο.

3. Όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο δεδομένο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και με απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τις συνταγματικές επιταγές, και με σεβασμό, τόσο στην αποστολή των Πανεπιστημίων, όσο και στην ιστορία του θεσμού.

Συμπληρωματικά, θα πρέπει - και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό- να αντιμετωπιστούν και τα εξής δύο ζητήματα:

α. Κάθε Ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη, ώστε να ανακτήσουν οι δικαιούμενοι, φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

β. Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας, αλλά και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν καταστροφές οι οποίες δυσχεραίνουν το ακαδημαϊκό έργο, επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη και προσβάλουν την αξιοπρέπεια όλων μας.

Κύριοι Πρυτάνεις και Πρόεδροι,

Η κυβέρνηση προσδοκά να έχει τις απαντήσεις σας σε όλα τα παραπάνω θέματα το ταχύτερο δυνατόν. Εκτιμώ ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα μπορούν να κατατεθούν σχετικές προτάσεις, ώστε να αρχίσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου ως συνώνυμο της ελεύθερης έκφρασης ιδεών.

Στην προσπάθειά σας αυτή θα έχετε την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων του οποίου ο σεβασμός προς την, κατά το γράμμα του Συντάγματος, «πλήρη αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ παραμένει απόλυτος.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μην ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά να τα προλαμβάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας εγγυηθούμε όλοι μαζί ένα φωτεινό μέλλον για το ελληνικό Πανεπιστήμιο αρχίζοντας από τα πλέον βασικά, όπως η ακώλυτη λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου