Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Μπουλντόζες Παπαγεωργόπουλου γκρεμίζουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης και κατοίκων της Άνω Πόλης δεν κατάφεραν να ανακόψουν το σχέδιο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για «σάρωμα» των προσφυγικών κτισμάτων στην ιστορική γειτονιά των λεγόμενων Καστρόπληκτων της Άνω Πόλης. Από την μπουλντόζα δεν γλίτωσαν 16 προσφυγικά που άπτονταν του Βυζαντινού Τείχους (Κάστρα). Παρουσία του ίδιου του δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του αντιδημάρχου αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου άρχισε το πρωί της Παρασκευής το "έργο" της κατεδάφισης 16 προσφυγικών σπιτιών. «Η απομάκρυνση των αυθαιρέτων κτισμάτων επί της οδού Επταπυργίου 143 (περιοχή Μονής Βλατάδων) συντελεί στην ανάδειξη των Βυζαντινών τειχών και την διαμόρφωση της περιοχής για την οποία, ήδη, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη», δηλώνει η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης.
Η τελευταία προσφυγική γειτονιά της Θεσσαλονίκης
Την αντίθεσή τους στην κατεδάφιση των προσφυγικών είχαν εκφράσει εκτός από τις παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, κινήσεις πολιτών, ακόμη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σμυρναίων. Η υπεράσπιση των "καστρόπληκτων" πήρε και διαδικτυακή μορφή στο blogwww.prosfygikaanopolis.blogspot.com, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης της Χρύσας Αράπογλου «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ».
«Στο όνομα μιας "υποκριτικής" και επίπλαστης ευαισθησίας, ευαισθησία που δεν επέδειξε για την κατάχωση του αρχαίου περιτειχίσματος του Λευκού Πύργου, για τα ελάχιστα εναπομείναντα διατηρητέα της πόλης που καταρρέουν, για τις πολυκατοικίες που ανοικοδομούνται πάνω στα βυζαντινά τείχη και μνημεία, για τις ιστορικές γειτονιές και τις αγορές της πόλης που αναδύουν τριτοκοσμική εικόνα. Και όμως στην Άνω Πόλη ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρεμβαίνει άμεσα. Επειδή σε αυτή την περίπτωση απλά θα γκρεμίσει. Η περιοχή της Άνω Πόλης ή αλλιώς η περιοχή των καστροπλήκτων αποτελεί μοναδικό δείγμα ύστερης λαϊκής αρχιτεκτονικής. Είναι το τελευταίο οικιστικό σύνολο που διατηρεί την εικόνα της Θεσσαλονίκης -πρωτεύουσας των προσφύγων.
Είναι μια περιοχή ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους της, που παραπέμπει σε μνήμες και ποιότητες της παλιάς γειτονιάς και ταυτοχρόνως ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική ποιότητα του συνόλου της. Τα τείχη συνδυάζονται άριστα με τις ταπεινές προσφυγικές κατασκευές.
Η διάσωση της είναι θέμα σεβασμού της ιστορίας και της αισθητικής μας. Η σχεδιαζόμενη καταστροφή από το Δήμο Θεσσαλονίκης συνιστά ανήκεστο βλάβη στο σώμα της πόλης και παραχάραξη της ιστορία της», διαβάζει κανείς στο blog.

Δήλωση Χρύσας Αράπογλου

Με αφορμή την κατεδάφιση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης των προσφυγικών σπιτιών που άπτονται των τειχών, των λεγόμενων καστρόπληκτων, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» έκανε την εξής δήλωση:
«Μέρα με την μέρα η ιστορική μνήμη της πόλης αφανίζεται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δηλώνει περήφανος για το έργο της καταστροφής και της ισοπέδωσης. Με περισσή σπουδή και ακατανόητη υπερηφάνεια, σήμερα το πρωί, η διοίκηση του Δήμου έστειλε μπουλντόζες για να αφανίσουν το τελευταίο προσφυγικό απόθεμα της πόλης, την τελευταία οργανωμένη προσφυγική γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Η σπουδή τους μάλιστα ήταν τέτοια που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για τα κοινόχρηστα δίκτυα της περιοχής με αποτέλεσμα να καταστρέψουν σωλήνες της ΕΥΑΘ. Τη στιγμή που ο Δήμος Συκεών, τη συνέχεια του ίδιου οικισμού, με κοινοτικά και εθνικά κονδύλια την μετατρέπει σε πολιτιστική γειτονιά. Αυτή είναι και η διαφορά αισθητικής, ευαισθησίας και πολιτισμού. Έστω και τώρα μετά τις περίεργες φωτιές και τις προκλητικές ισοπεδώσεις όλοι οι αρμόδιοι ας αναλάβουν την πρωτοβουλία να «συνομιλήσει» επιτέλους η πόλη για τη συνδυασμένη προβολή του ιστορικού και μνημειακού της πλούτου».

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr ( το άρθρο δημιουργήθηκε από τον Αρίστο Αναγνώστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου