Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Απεργία ετοιμάζουν για την 1η Μαρτίου οι μετανάστες στην Ιταλία

Ρώμη:

Οι μετανάστες στην Ιταλία διοργανώνουν για την 1η Μαρτίου απεργία, η οποία λαμβάνει μεγαλύτερη σημασία, μετά τα πρόσφατα επεισόδια στην Καλαβρία, τον θάνατο ενός μετανάστη και τις συγκρούσεις μεταναστών με αστυνομικούς και κατοίκους της περιοχής.

Την κινητοποίηση διοργανώνει η ομάδα του Facebook «Primomarzo2010», η οποία συνδέεται και με αντίστοιχη κινητοποίηση που ετοιμάζεται στην Γαλλία.

Συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει 11.000 άνθρωποι. Στόχος των εμπνευστών της είναι να συμμετάσχουν σε αυτήν όλοι οι μετανάστες, τόσο οι νόμιμοι, όσο και εκείνοι που δεν διαθέτουν άδεια εργασίας.

Σύμβολο της απεργίας θα είναι το γνωστό πρόσωπο των κόμικς «Μαφάλντα», του Αργεντίνου σκιτσογράφου Κίνο, ο οποίος μάχεται με χιούμορ κατά των διακρίσεων και των αδικιών. Το χρώμα που επελέγη είναι το κίτρινο. Στις διαδηλώσεις που διοργανώνονται για τις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, οι συμμετέχοντες θα φορούν κίτρινο βραχιόλι και θα κρατούν κίτρινα μαντήλια.

Μετά τον πυροβολισμό ενός μετανάστη στην κωμόπολη Ροζάρνο και τις συγκρούσεις των αλλοδαπών με την αστυνομία και τους ντόπιους κατοίκους, περισσότεροι από 1.000 ξένοι εργάτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις των αρχών, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, δήλωσε ότι «όσοι μετανάστες δεν διαθέτουν άδεια παραμονής, πρόκειται να απελαθούν».

Σχετικά με την πρωτοβουλία της 1ης Μαρτίου, ο υπουργός, αρμόδιος για την Νομοθετική Απλοποίηση, Ρομπέρτο Καλντερόλι, στέλεχος της Λέγκα του Βορρά, ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας στον Τύπο ότι «είναι πολύ δύσκολο να στηριχθεί από τους μετανάστες, που διαθέτουν άδεια παραμονής. Όσο για τους παράνομους, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαμε να τους απελάσουμε».

Από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ο Αντρέα Ορλάντο υπογραμμίζει σχετικά ότι «ο Καλντερόλι, καλό θα είναι να θυμάται τον θόρυβο, που προκάλεσε, όταν φόρεσε μπλουζάκι με σκίτσα, που σατίριζαν τον Μωάμεθ και να σταματήσει να ανεβάζει την ένταση».

Συζητήσεις και προβληματισμούς προκάλεσε η θέση της επίσημης εφημερίδας του Βατικανού «Osservatore Romano», σύμφωνα με την οποία «όχι μόνο οι Ιταλοί είναι ρατσιστές, αλλά το στοιχείο αυτό τούς χαρακτηρίζει από παλιά, τουλάχιστον από εκατόν πενήντα χρόνια, από τότε που συστάθηκε το ενιαίο ιταλικό κράτος».



Αντιδράσεις εκτός Ιταλίας

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ζήτησε επισήμως από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των μειονοτήτων και των μεταναστών, που ζουν στην Ιταλία».

Στο σχετικό επίσημο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στην «εκστρατεία επιθέσεων» κατά των αλλοδαπών που εργάζονταν στο Ροζάρνο και στις δύσκολες καθημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, «λόγω των συνθηκών κράτησης, της παραβίασης των οικονομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων και της πρακτικής των υποχρεωτικών απελάσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ πρόκειται να συζητήσει το θέμα με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο τελευταίος στο Κάιρο στις 16 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, στη Γενεύη δύο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τα «τραγικά γεγονότα» και τα επεισόδια βίας κατά των μεταναστών στο Ροζάρνο και ζήτησαν από τις ιταλικές Αρχές να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού φαινομένου.

Οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών και κατά του ρατσισμού Χόρχε Μπουσταμάντε και Γκίτου Μουιγκάι, με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν τις ιταλικές Αρχές «να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη της διογκούμενης ξενοφοβικής συμπεριφοράς κατά των εργαζομένων μεταναστών η οποία οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στα τραγικά γεγονότα του Ροζάρνο» που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 67 άνθρωποι -31 μετανάστες, 19 αστυνομικοί και 17 Ιταλοί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου