Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ψήφισμα για την κατάργηση της θρησκευτικής ορκομωσίας σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα τμήματος του Παντείου!

"Στην πανεπιστημιακή πραγματικότητα της Ελλάδας, επιβιώνει ένα εθιμικό τυπικό που, ευτυχώς, δεν τηρείται σε όλα της τα ΑΕΙ. Πρόκειται για το τυπικό της λεγόμενης «ορκωμοσίας», στη βάση ενός κειμένου γραμμένου σε αρχαΐζουσα γλώσσα με θρησκευτικές αναφορές.
Κρίνουμε πως η επιστημονική διδασκαλία και έρευνα και η κριτική σκέψη δεν χρειάζονται την επικύρωση κανενός θρησκευτικού όρκου, δεν χρειάζονται δηλαδή καμία μεταφυσική διαμεσολάβηση. Η πίστη έχει τη θέση της στις ψυχές των ανθρώπων που τη συμμερίζονται, μα όχι και στους θεσμούς της πολιτείας.
Σεβόμαστε απολύτως το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, πλην όμως (ή για αυτό ακριβώς) επιμένουμε πως τα όσα κατά την ορκωμοσία μας συνομολογούμε για το σεβασμό προς την επιστήμη θα πρέπει να περιλαμβάνουν και να δεσμεύουν τους θιασώτες κάθε θρησκευτικής πεποίθησης (άρα και της αθεΐας), στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απάλειψη κάθε θρησκευτικής αναφοράς από το κείμενο του όρκου.
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την κατάργηση της θρησκευτικής ορκωμοσίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου καθώς και την απόφαση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Παντείου για την πραγματοποίηση Συνέντευξης Τύπου από κοινού με άλλους φορείς για τη διεκδίκηση της συνολικής απαλοιφής των θρησκευτικών ορκωμοσιών από αυτές τις διαδικασίες. Δηλώνουμε την υποστήριξη μας προς κάθε σχετική ενέργεια."

το συγκεκριμένο ψήφισμα πέρασε κατά τη χθεσινή συνέλευση του τμήματός μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου