Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

13o Αντιρατσιστικό ΦεστιβάλΣτην εκμετάλλευση δίχως όρια, αλληλεγγύη χωρίς σύνορα!

Κάθε καλοκαίρι, εδώ και δεκατρία χρόνια, στήνουμε μια μεγάλη γιορτή. Στόχος μας είναι να μιλήσουμε για τους αγώνες των προσφύγων για ελευθερία, την πάλη των μεταναστών για νομιμοποίηση, τις μάχες ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων για αξιοπρέπεια. Και ταυτόχρονα, να πειραματιστούμε για το πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς εκμετάλλευση, αποκλεισμούς και καταπίεση. Έτσι, συζητάμε και αποφασίζουμε όλοι μαζί, καλούμε τους φίλους μας να παίξουν –δωρεάν- μουσική, κουβαλάμε ταμπλό και μπύρες, ντόπιοι και μετανάστες μαζί, εθελοντικά.Φτιάχνουμε ένα χώρο ελευθερίας, όπου συναντιόμαστε με διαφορετικούς ανθρώπους και οργανώνουμε κοινούς αγώνες, στήνουμε παραστάσεις και ακούμε μουσικές έξω από το κύκλο του εμπορεύματος και γενικά, περνάμε καλά.

 Το πείραμα αυτό πέτυχε: έχουμε γίνει αρκετές χιλιάδες αυτοί που συμμετέχουμε κάθε χρόνο στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Φέτος όμως, θέλουμε να πετύχει ακόμα περισσότερο. Γιατί φέτος, όλοι εμείς, μετανάστριες που μείναμε χωρίς χαρτιά γιατί το αφεντικό δεν μας κολλά ένσημα, απολυμένοι των Δήμων, απλήρωτες ωρομίσθιες καθηγήτριες, πρόσφυγες από τον Ξενώνα, εθελόντριες δασκάλες του Στεκιού Μεταναστών, αιγύπτιοι αλιεργάτες των 300 € και νέες εργαζόμενες των 560, είμαστε παρά πολύ θυμωμένες. 

Ξέραμε για τους εκατοντάδες ανθρώπους που απελαύνονται, πνίγονται και φυλακίζονται στα σύνορά μας. Τώρα ακούμε για την ευρωπαϊκή FRONTEX και το ελληνικό λιμενικό που βουλιάζει βάρκες για να «αποτρέψει» τη μετανάστευση. Διαβάζουμε για τα νέα κέντρα ελέγχου των προσφύγων, που θα τους απελαύνουν προτού ζητήσουν καν άσυλο ή φτάσουν στη χώρα που επιθυμούν. Και φοβόμαστε ότι, με τόσο στρατό στα σύνορα, τόση βαρβαρότητα στις γειτονιές, τόση αστυνομία παντού, οι έγκλειστοι είμαστε εμείς.

Γνωρίζαμε ότι όλες οι κυβερνήσεις απέτρεψαν μέχρι τώρα τη νομιμοποίηση των περισσοτέρων μεταναστών, καθώς η «παρανομία» κρατά τους μετανάστες χωρίς δικαιώματα και φτηνούς για την εργοδοσία. Τώρα καταλάβαμε ότι η τωρινή κυβέρνηση ξεγέλασε ξανά τους μετανάστες και τα παιδιά τους. Ο νόμος για την ιθαγένεια απέκλεισε τα περισσότερα παιδιά, με τη δικαιολογία ότι είναι «παράνομοι» οι γονείς τους. Φοβόμαστε ότι, στερημένη από την ιδιότητα του πολίτη και τα στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, μεγαλώνει μια γενιά καταδικασμένη εκ των προτέρων στον αποκλεισμό.

Καταγγέλαμε χρόνια ότι η δικτατορία των αγορών, των «Συμφώνων Σταθερότητας» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θέλει να μας φάει ζωντανούς.Τώρα, εξοργιζόμαστε για τα χρήματα που κλέβει η κυβέρνηση από τους εργαζόμενους, έλληνες και μετανάστες, για να τα χαρίσει στις τράπεζες και τα αφεντικά μας. Καλούμαστε να πληρώσουμε, με εκμετάλλευση, φτώχεια και ανεργία, μια κρίση που προκάλεσε η υπερκερδοφορία του κεφαλαίου και μας βάζουν να εξοφλήσουμε τα δανεικά τους, λες και τα φάγαμε μαζί.

Και έτσι θυμώνουμε. Και θέλουμε να εξεγερθούμε ενάντια στη βαρβαρότητα του ρατσισμού, ενάντια στη εκμετάλλευση δίχως όρια. Και χρειαζόμαστε πάρα πολύ ο ένας τον άλλον. Στρεφόμαστε στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, δεν φοβόμαστε, δεν κλεινόμαστε σπίτι. Βγαίνουμε, απεργούμε, διαδηλώνουμε, συναντιόμαστε, γιορτάζουμε, πίνουμε, τραγουδάμε. Έτσι κάπως, θα πάμε και φέτος στο φεστιβάλ, πιο πολλές και πιο πολλοί από ποτέ.
(ενδεικτικά, συμπληρωματικό υλικό για το φυλλάδιο)

13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
25-27 Ιούνη, 4ο Πάρκο Παραλίας
3 ημέρες γιορτής, με:
- 25 συγκροτήματα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια,
- δεκάδες εκθέσεις, προβολές ντοκυμανταίρ και ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, κουζίνες, παιδότοπο,
- τη συμμετοχή πάνω από 100 συλλογικοτήτων της πόλης και χιλιάδων πολιτών, ντόπιων και μεταναστών
- είκοσι εργαστήρια για την κρίση και τους αγώνες εργαζομένων και μεταναστών, με συμμετοχές από την Αργεντινή, τις Φιλιππίνες, τα κινήματα της πόλης


3 ημέρες αγώνα για:
- νομιμοποίηση σε όλους τους μετανάστες και τις μετανάστριες, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά
- ανοιχτά σύνορα, άσυλο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
- δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα
- Την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, μέσα από τη στήριξη του Ξενώνα των προσφύγων και των δράσεων του Στεκιού Μεταναστών


Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


- Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23, 2310241015, www.socialcenter.gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου